Olika typer av lavemang

Det finns flera olika typer av lavemang beroende på om det ska behandla besvär eller om det används inför operation eller undersökning. Vid alla typer av lavemang fylls tjocktarmen med vätska via ändtarmen.


Vattenlavemang

Vattenlavemang innebär att hela grovtarmen töms. Det används för till exempel röntgenundersökningar eller operationer på tarmen då man behöver bra synlighet i tarmen. Det kan också användas vid svår förstoppning eller inkontinens. Läs mer om hur vattenlavemang går till här.

lavemang bollMikrolavemang och minilavemang

Vid ett mikrolavemang eller minilavemang används en mindre mängd vätska med verksamma ämnen för att hjälpa vid till exempel förstoppning. Vätskan kläms in i ändtarmen och får värka i 10 till 15 minuter.

Lavemang för barn

Förstoppning är vanligt bland barn i alla åldrar. Mikrolavemang kan användas för att lösa upp en hård avföringsklump i ändtarmen och finns att köpa på apotek. Vid besvärlig förstoppning kan ett fullt lavemang utföras av läkare på vårdcentral.

Oljelavemang

Oljelavemang är en variant av vattenlavemang men istället används en mindre mängd oljebaserad vätska. Det hjälper att mjuka upp avföring vid förstoppning. Vid oljelavemang bör patienten försöka hålla vätskan i ändtarmen så länge som möjligt för att det ska kunna verka, helst till nästa dag. Sedan sköljs tarmen med vatten.

Bariumlavemang

bariumlavemang

Bariumlavemang gör det lättare att se tarmsystemet vid röntgen av magen.

Bariumlavemang är en specifik typ av lavemang som används inför röntgen av buken. Då fylls tjocktarmen med ett kontrastmedel som har barium i sig så att tjocktarmen blir synlig vid röntgen och kan visa problem i tarmsystemet.