Lavemang – hur går det till

Ett lavemang används för flera olika saker, bland annat vid förstoppning men också för att skölja tarmen inför en operation eller undersökning av tarmen med röntgen eller endoskopi.


Så går det till

lavemang instrument

Den röda påsen fylls med lavemangvätska och förs in i ändtarmen via slangen.

Vid ett typiskt vattenlavemang får du ligga ner på sidan med knäna lätt uppdragna mot magen. Alternativt kan du stå på alla fyra. Ett munstycke som är väl insmort med glidmedel förs sedan in försiktigt i ändtarmen.

Munstycket är kopplat till en slang som sedan är kopplat till en påse med 1,5 liter ljummet vatten. Vattnet får långsamt rinna in i tarmen. Du kan bli bedd att vända sig på rygg och sedan till andra sidan under lavemanget så att vattnet lättare rinner in och fyller hela tarmen.

När allt vatten har runnit in får du ligga stilla, gärna med en filt då du kan känna dig frusen, i 10 till 30 minuter. Ju längre du kan hålla vätskan i tarmsystemet desto bättre. Sedan får du tömma vätskan på toaletten eller i ett bäcken.

Risker

Under lavemanget kan du känna dig frusen trots att vattnet som används ska vara ljummet, nära kroppstemperatur. Det kan också ge illamående och blodtrycksfall. Därför lämnas aldrig en patient utan uppsikt under ett lavemang och när du tömmer dig på toaletten är det viktigt att du inte låser dörren så att vårdpersonal kan hjälpa dig om någonting händer.