När används lavemang

Lavemang är ett mycket gammalt medicinskt ingrepp som har flera användningsområden. Ordet lavemang kommer från latin och betyder ”tvätta”. Vid alla typer av lavemang sköljs ändtarmen.


Historiskt sett har lavemang används för dess hälsofrämjande effekter. Man har trott att en renare ändtarm håller dig frisk. Idag används fortfarande lavemang inom alternativmedicin och homeopati för dess ”renande effekt” men det finns det inget vetenskapligt belägg för.

Inför operation

Idag används lavemang inför medicinska ingrepp som en undersökning av tjocktarmen eller operation för att ge bra synlighet i tarmen. Det kan också användas före röntgen av buken.

Förstoppning

Ett lavemang kan behandla förstoppning.

Lavemang kan också behandla förstoppning. När lavemangvätska fyller tarmen ökar volymen i tarmsystemet och det triggar tarmtömning.Vid mikrolavemang är det inte volymen på lavemanget som triggar tarmtömning. Det är istället lavemanget som drar till sig vätska från tarmen och ökar volymen avföring, samt gör den mjukare.

Förlossning

Det kan också användas inför förlossning då många tycker det är obehagligt att tarmen töms vid krystningar. Däremot finns forskning som tyder på att det är bra för barnet att komma i kontakt med lite avföring från mamman under förlossningen för att bakterierna hjälper att bygga upp barnets immunförsvar.

Avföringsinkontinens

Avföringsinkontinens betyder att du har svårt att hålla dig och läcker avföring. Det kan bero på en sjukdom eller skada eller att musklerna i tarmen har blivit svaga med åldern. Vid avföringsinkontinens kan lavemang användas regelbundet för att undvika läckage.